Ιακωβος Τσούνης

Στρατηγέ Ιακωβε Τσούνη Η Ελλάς ευγνωμονούσα

“Όσα κέρδιζα τα αφιέρωνα στις Ένοπλες Δυνάμεις και σε όσους δεν είχαν να φάνε”

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Εγλυκάδα Πατρών το 1924. Είναι το 13ο τέκνο της οικογενείας του Δασάρχη Πατρών Κωνσταντίνου Τσούνη. Είναι απόγονος των πολεμιστών του 1821, Λονταίων και Πετμεζαίων.

Σε ηλικία 16 ετών κατατάσσεται εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και μεταβαίνει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στα βουνά της Αλβανίας κατά τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο  του 1940. Ο κύριος Τσούνης είναι ο νεότερος παλαίμαχος του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού πολέμου με διεθνή αναγνώριση. Την συμμετοχή του στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν αναγνωρίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Είναι απόφοιτος του Ινστιτούτου Hamilton της Νέας Υόρκης. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία.

Ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών

“Άρχισα να συνδέομαι με τις ένοπλες δυνάμεις μετά τον πόλεμο. Και όταν πλέον άρχισα να βιοπορίζομαι ξυπόλητος, γιατί είχα 13 αδέλφια. Εγώ ήμουν ο 13ος”, σημειώνει περήφανα η σύνταξη της δημοσίας διαθήκης μου με την οποία καταλείπω μετά τον θάνατο μου το σύνολο της ακίνητης περιουσίας στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη κατατεθεί και αποτελεί πραγματικότητα των διαθέσεων μου δια τα περιουσιακά στοιχεία

«Αυτή είναι η τελευταία επιθυμία μου, να φύγω ξυπόλητος από την ζωήν, όπως ξεκίνησα στην αρχήν…πεινώντας , της σταδιοδρομίας του», σημειώνει συγκινητικά ο κύριος Τσούνης που υπογράφει ως «ένας μικρός και ασήμαντος ανθρωπάκος αλλά γνήσιος απόγονος των πολεμιστών του 1821»

Ιάκωβος Τσούνης

Ο κύριος Τσούνης δώρισε λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια στις Ένοπλες δυνάμεις από την περιουσία του 23 εκατομμύρια ευρώ! Κοντά 7 δις σε παλαιές δραχμές! Χρήματα που δεν του χαρίστηκαν. Ξεκίνησε ως απλός εκτελωνιστής για να φθάσει να αποκτήσει έναν στόλο με 13 εμπορικά πλοία και να διαπρέψει στην ναυτιλία μας. Με αυτά τα ποσά ο κύριος Τσούνης προσέφερε:

α) 60 αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ

β) πλήρη ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ

γ) Αγορά ανταλλακτικών διά τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου

δ) Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης

ε) μεγάλη δωρεά που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

στ) συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελλόριζο

ζ) πλήρη ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΣΝΑ

η) ανακαίνιση κλινικών 417 Νίμιτς κλπ.

Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά.

Άρθρα δημιουργήθηκαν 60

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σχετικά άρθρα

Ξεκινήστε να γράφετε τον όρο αναζήτηση επάνω και πατήστε enter για Αναζήτηση. Πατήστε ESC για ακύρωση.

Επιστροφή επάνω